Türkiye’nin enerji borsası EPİAŞ adına 1.3 milyon kişiye ‘dolandırıcılık’ mesajı atıldı!
2 mins read

Türkiye’nin enerji borsası EPİAŞ adına 1.3 milyon kişiye ‘dolandırıcılık’ mesajı atıldı!

EPİAŞ, Türkiye’de elektrik ve doğalgaz fiyatlarının belirlendiği enerji borsası konumunda. Şirketin yüzde 30’u Borsa İstanbul’a, yüzde 30’u Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye kalan hisse ise enerji sektörünün devi konumundaki 95 şirkete ait.

ŞİRKETLERE ÖZEL BİR UYGULAMA
EPİAŞ adına geçen hafta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dikkat çeken bir suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık başvurusuna göre, dolandırıcılar geçen 15 Temmuz günü saat 14.00 sıralarında EPİAŞ’ın SMS uygulamasına girmeyi başardı. Ki anılan uygulamaya ancak, elektrik ve doğalgaz piyasasında alım-satım teklifi yapmak isteyen şirketler girebiliyor.

1.3 MİLYON KİŞİYE MESAJ GİTTİ
Şebeke, EPİAŞ SMS uygulaması üzerinden 1 milyon 287 bin 505 adet farklı numaraya SMS gönderdi. Atılan SMS’lerin 468 bin 233 cep telefonu kullanıcısına iletildiği belirlendi. Yüzbinlerce kişiye gönderilen mesajlarda bir link yer aldı. Mesajların bir kısmında ifadeleri yer alırken, başka bir takım mesajda ise 2 ayrı bankanın adı kullanılarak 36 aya kadar 0 faizli kredi verildiği kaydedildi.


EPİAŞ’ın SMS uygulaması üzerinden 1.3 milyon kişiye mesaj atıldı.

ŞİRKET YETKİLİSİ OLARAK TANITTI
Savcılık başvurusunda, EPİAŞ’a SMS alt yapı hizmetinin Asist Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Haberleşme Ltd. Şti tarafından verildiği bilgisine yer verilerek şu ifadeler kullanıldı “15. 07. 2024 tarihinde müvekkil şirket çalışanı C. R.’in kullandığı 0532 376 XX XX numarayı, 505 366 XX XX numaralı telefon aramıştır.

Arayan kişi kendisini EPİAŞ SMS uygulamasına yazılım altyapı desteği veren Asist Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Haberleşme Ltd. Şti firması yetkilisi E. olarak tanıtarak, ‘Planlı bakım çalışması yapıyoruz. Hesabınızı 6 aydır kullanmadığınız fark ettik. Kullanılmayan hesapları bloke etmek için sizinle bir SMS paylaşıyorum. Telefonunuzdan, SMS’le gelen kodu tuşlayarak girin.’ Şeklinde dolandırıcılık suçuna giren, hukuka aykırı hileli şekilde yönlendirmede bulunmuştur.”

Savcılık başvurusunda, şüpheli konumda ise söz konusu SMS’lerin gönderildiği bir IP numarası yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir