Ezine peyniri AB’den coğrafi işaret tescili aldı
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, AB’nin tescillediği Türkiye’nin 18’inci, Çanakkale’nin ise Bayramiç Beyazı’ndan sonra ikinci coğrafi işaretli ürünü olan Ezine peyniri, yüksek besin değerine sahip bir gıda olarak biliniyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin peynir konusunda zengin bir potansiyele dünyada ise seçkin bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Yumaklı, şunları kaydetti:
“Dünyanın en kaliteli peynirlerinden birçoğu coğrafyamızda üretiliyor. Bu eşsiz tatları dünyaya tanıtıyoruz. Ezine peynirimizin gerek bakanlığımızın gerekse paydaş kurumlarımızın çalışmaları sonucu AB coğrafi işaret tescili almasının, değerine değer katacağına ve uluslararası alanda markalaşma süreçlerine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu tescil Ezine peynirimizin AB’den coğrafi işaret alan ilk peynir çeşidimiz olması açısından ayrı bir önem taşıyor.”
18 ürün tescilli
AB’den coğrafi işaret tescili alan 18 ürün şöyle sıralanıyor: Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri.
Logoya dikkat
Sahte peynirlerle mücadeleye yönelik çalışmalar da sürüyor. Üreticiler, Ezine peyniri satın alırken logoya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Türk Patent Enstitüsü’nde Ezine peynirinin ayırt edici özellikleri şu şekilde açıklanıyor: “Üretim bölgesini kapsayan coğrafi sınırında bulunan doğal endemik bitki örtüsü, iklimi ve su kaynakları ile beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerin mevsimine göre, koyun sütü yüzde 35-45, keçi sütü en az yüzde 40, inek sütü en fazla yüzde 25 oranlarında karıştırılmasıyla üretilen tam yağlı muhtelif büyüklükte teneke tipi peynirdir. Ezine peyniri üretimi mart ayından başlayıp, ağustos ayı sonuna kadar devam eden sezon içinde elde edilen koyun, keçi ve inek sütlerinden yapılır.”