Jeotermal Yatırımlara Stratejik Talep: Teşvik Verilmeli
İSTANBUL (İGFA) – Jeotermal enerji sektöründe Türkiye, keşfedilmiş kaynak potansiyelinin yalnızca yüzde 11’ini kullanabiliyor. Bu durumu vurgulayan JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, jeotermal enerji yatırımlarının stratejik yatırım teşviği kapsamına alınmasını talep ettiklerini belirtti.
2012’de yürürlüğe giren Stratejik Yatırım tanımlamasının, ülkenin ihtiyaç duyduğu ve net ithalatçı olduğu ürünlerin yerli kaynaklarla üretilmesine olanak sağladığını belirten Kındap, jeotermal enerji yatırımlarının da ‘stratejik yatırım’ tanımına dahil edilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Ülkemizde dışa bağımlılığı olmayan, Türk halkının refahına hizmet eden yerli ve milli bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji, diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha sürekli ve güvenilirdir. Bu temiz kaynak, ülkemizin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir potansiyele sahiptir.” şeklinde konuşan Kındap, jeotermal enerjinin diğer enerji kaynaklarına göre yüksek yatırım maliyetlerine sahip olduğunu ancak stratejik teşviklerle bu maliyetlerin azaltılabileceğine dikkat çekti.
“TÜRKİYE ENERJİ İHRACATÇISI ÜLKE KONUMUNA YÜKSELEBİLİR”
Aynı zamanda Türkiye’de halihazırda 1700 Megavat (MW) seviyesindeki jeotermal kaynaklı elektrik enerjisi kapasitesinin birkaç yıl içinde 5 bin MW seviyesine çıkarılabileceğinin altını çizen JED Başkanı Ali Kındap, bu santrallerin mevsimsel koşullardan etkilenmeden temiz enerji üretebildiğini ve dünya çapında en çevreci üretim teknolojilerine sahip olduğunu belirtti. Türkiye’de faaliyet gösteren 63 jeotermal elektrik santralinin dünya standartlarında olduğunu ekledi.